2009. február 25., szerda

Kötött mellény III.

Az egyik áruház katalógusában láttam kötőfonalat, és bizony engedtem a csábításnak. Vettem belőle, két félét is. Mostanában egyébként is kötögettem esténként. A befejezetlen kötéseim vannak most soron. Megfogadtam magamnak, hogy először ezeket fejezem be, és nem kezdek újba. De lehet, hogy mégsem bírom ki, mert Jucusnál és Ircsinél is láttam, milyen szép. A varrást mostanában mellőztem egy kicsit. Rendetlenkedik a szemem, nem használ neki a számítógép egész napos bámulása, a kinyomtatott miniatür számok nézése. A kötés nem fárasztja most annyira, mint a varrás.


A mostani mellényhez nem választottam nehéz mintát, így alig kellett a kötés közben ránéznem. A fonal elég vastag gyapjú, ezért aztán gyorsan haladtam vele. Tegnap este befejeztem, ma kapott néhány gombot, és a fotóhoz egy vállfát. A 2009. évi tervek közül egy újabb kipipálva.




A kötés mintáját felteszem ide, hátha valaki kedvet kap hozzá, és felhasználja majd.



2009. február 24., kedd

Blogbarátnők!



"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Nem a pénz a mozgatórugó. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz nyolc embert."

Néhány hónapja bátortalanul kezdtem el a blogírást. Előtte már sokatok blogját nézegettem. Azután egyre többször írtam kommentet. A bloglistám is egyre csak bővül. Nagyon örülök, hogy egyre többeteknél látom az én nevem is a bloglistáitokon. Olyan " kis család" ez, akiktől sok ötletet meríthetek, akik inspirálnak az újabb darabok elkészítéséhez. Biztatást, és elismerést kapok, ami mostanában nem sok jut máshonnan. Sajnos személyesen még nem ismerhetlek Benneteket, de sok mindent megtudhatok Rólatok a blogotokból.
Mivel 8 embert kell - a játék szabályai szerint - megjelölnöm, akivel Blogbarátságba kerültem - (bár ennél sokkal többen vannak, akiket olvasok, és jelölnék is) és talán blogbarátnőmnek tarthatok.


Bocs, ha már többen is jelöltek Benneteket, de az azt jelenti, többen is barátnőjüknek tartanak.



2009. február 19., csütörtök

Kötögetek! Mellény készül esténként


Esténkét kötögetek. A tavalyról átmentett, befejezetlen darabok kerülnek mostanában sorra. Az egyik mellény már elkészült, most a második van soron. Nem bonyolítom túl a dolgot. A háta csak simakötéssel készül, az elejébe is csak egy kevés áttört minta kerül. Akár tévézés közben is haladok vele, mert nem bonyolult. Most tartok a karöltőnél, mind a háta, és a két eleje is.



2009. február 16., hétfő

Horgolással-kendő és poncsó!






Régóta nézegetem Ercsu kötéseit, csodaszép kendőket készít. Régebben én is készítettem magamnak kendőt. Csak én nem kötöttet, hanem horgoltat. Jó volt beleburkolózni, tévézésnél, esti pihenésnél. Aztán a szekrényben pihent egy jó ideje. Mostanában kedvet kaptam hozzá, és újra elővettem. Felkapom, és kész. Most azért mutatom meg, mert Ercsu szerette volna megnézni. Aztán még előkerült a horgolt poncsóm is. Nézzétek csak! Találjátok ki, hány éves lehet?




2009. február 15., vasárnap

Rongytartó-vagy neszeszer?


Neszeszert már többfélét is varrtam magamnak. Pipere holmik vannak az egyikben, a másikat "túlélő"dolgok tárolására használom. Most egy olyat varrtam, amibe az apró rongyocskákat rakom majd. Eddig csak raktam ide, raktam oda, zacsiba, kosárba. Mindig szaladt a ház tőlük. Egy darab kord jellegű anyagom volt, kb. 30 x40 cm-es, erre varrtam néhány levél alakú anyagot. Kivételesen géppel varrtam, ami számomra is új dolog. Szendvicsnek megvarrtam, zipzárat a két keskenyebb oldalra. Na ezt viszont kézzel varrtam, mert az anyag elég vastag lett. A két oldalt is kézzel varrtam, alul egy kicsit széthajtottam, és úgy varrtam össze. Ezzel egy kis bőséget kapott. A zipzár húzóra tettem egy kis lógókát, fagyöngyöt varrtam a közepébe. Na gyorsan bele is pakoltam, elég nagy, sok minden belefért. A rongyocskáim végre egy helyen lesznek.





2009. február 14., szombat

Konyhai apróságok! És Cicusról!




A foltvarrással készült terítőhöz ígértem még néhány apróságot. Ennek több oka is volt. Mármint ez még járt, a másik a takarékosság. A legkisebb felhasználható kis cetli se menjen kárba. Varrtam egy kis terítőt, a mérete 30 X 40 cm. A forgó-mintát egy keskeny keretbe foglaltam. A nagyobb terítőhöz hasonlóan a márványos anyag került legkívülre. Ugyancsak alá van bélelve fehér anyaggal. Egyrészt, mert a varrásokat takarja, és szebb felületet is ad a hátoldal. Használható akár reggeliző alátétként, de hűtőtakarónak rendelték, annak is kiváló. Két edényfogó lett a maradékokból, ezért nem lett klasszikus foltos mintája. A célnak így is nagyszerűen megfelel. A hátoldala a márványos anyagból van, közé három réteg flízt tettem. A külső szélén körbe tűztem, így rögzítettem a rétegeket egymáshoz.
Nem ide illik a következő bejegyzés, de ki kell írnom magamból.
Cicus emlékére!

A szívem sajog! Ezt csak az értheti, aki családtagként szereti háziállatát. Könnyezve írom ezt a pár sort. Cicus elment. Örökre. Tegnap rosszabbra fordult az állapota, valószínüleg mérget evett. Bágyadt volt, láttuk, hogy nincs jól. Ma nem bírtuk nézni a szenvedését. Már nem tudtak segíteni rajta. Elaludt, neki már nem fáj. Csak nekünk. Nagyon. Még sokáig hiányozni fog. ..........

2009. február 13., péntek

Blogbaj a számlálómmal!

Nagyon bosszús vagyok... Megbolondult a blogom számlálója! A total csak a mai látogatókat mutatta, holott már jóval túl volt a többezrediken. Valahogy visszavarázsoltam, így meg a mai látogatók tüntek el. Tud valaki egy jobb, megbizhatóbb számlálót?



2009. február 10., kedd

Szívecskék nyuszival!



A nemrég vásárolt Tilda-s könyvemből próbaképpen készítettem el ezt az édes nyuszi párocskát. Egy kevés maradék anyag a szívhez és a nyuszihoz, vasalható vetex, flíz a töméshez, és egy kevés szalag az akasztóhoz és a masnihoz, szükségesek az elkészítéshez. A dísztűzéshez, és az arc varrásához kevés barna színű hímzőfonal kell még. Egy kis arcpír is került a pofikájukra. Ugye milyen kis édesek?


2009. február 8., vasárnap

Terítő foltvarrással!


A hetem elég zűrös volt, ezért egy kicsit hanyagoltam a blogírást. Mindenkitől bocs, aki új dolgot keresett ezekben a napokban. Esténként leültem a varrógép mellé, igaz nem annyit, mint szerettem volna. Újabb kérésnek kellett volna mielőbb eleget tenni. Most az egész heti aggódás után végre befejeztem a terítő varrását. Tulajdonképpen a terítő már a héten kész volt. Megtetszett ez a csillagos blokk. A közepén egy nagyobb négyzet van, e köré épül a többi kisebb egység. A blokkot körbe kereteztem. Az első keret sarkaiba kis négyzetet is tettem. A hátlapozás, és a szegés volt még hátra. A varrások eltakarására a hátoldalát fehér anyaggal borítottam be. A középső csillagmotívumot, és a keret egy részét megtűztem géppel, hogy az anyag ne csúszkáljon majd el használat közben. Annyira jó ezzel az anyaggal dolgozni, szinte az egész készletet felvásároltam már belőle. Valószínüleg készül még a terítőhöz egy pár kiegészítő darab.




2009. február 4., szerda

Ajándékot kaptam!


Mamisnál hirdetett játékra jelentkeztem én is. Olyan szépeket hímez, hogy az csuda! Próba szerencse, gondoltam még akkor. Izgalommal figyelgettem, mikor sorsol. Alig múlt el 6 óra, ismét odakattintottam. Majd lefordultam a székről, mikor megláttam a nevem! Nem szoktam én nyerni, annál nagyobb volt az örömöm. Csodaszép dolgokat ajánlott föl.


Ma csomagom érkezett. Izgatottan bontogattam, vajon mit kaptam, bár a feladó neve már ismerős volt, hiszen e-mailban egyeztettünk. Hát a meglepetés csak fokozódott, a felajánlott csodaszép fehér hímzett kínáló, és a "Szeretettel" hímzett virágos lapocska mellett egy aranyos kispárnát is tartalmazott a csomag. A hátoldal zipzáros kockás anyagból, na de az elején csodaszép hímzés. Olyan finom xszemes, hogy csak ámulok. Csak nézegetem, nem tudok velük betelni. Nagyon köszönöm Mamis!




2009. február 3., kedd

Kék virágok



Aki ismer, az tudja mennyire szeretem a kék színt. Colette írt már a színekről. Nekem nem igazán az jött ki, amit vártam. De most nem is ez a lényeg. Én már elmondhatom, hogy különféle korszakaim voltak, már ami a színeket illeti. A kék az volt, van, és szerintem mindig is lesz.

Olyan téli depis hangulatom van mostanában, vágyom már egy kis színre. Korábban varrtam meg az előző bejegyzésben már bemutatott keresztszemes képet is, most bekereteztem sárgával. Egy kis élénkítő szívemnek-lelkemnek, és szememnek.







A Párom lepett meg ezzel a kis kék virággal. Máris jobb lett a kedvem.


Elővettem egy kis gombolyag kék fonalat, és horgoltam pár virágot. Olyanok lettek, mint a nefelejcs virágai.



A kicsik átmérője 4 cm, a nagy 5 cm-es. A közepére pár szál sárga fonalból bibét öltögettem. Még nem találtam ki, hogy mire használjam föl. Vagy lehet, hogy mégis? Várom a tippeket!!


Azért röviden a leírás:


1. sor: 4 láncszemből gyűrűt kapcsolunk.


2. sor: A gyűrűbe két láncszem magasításnak, 11 félpálca(1 ráhajtást veszünk a tűre, beszúrunk az előző sor láncszemébe, most a gyűrűbe, és 1 hurkot veszünk fel; a tűn 3 hurok van; 1 ráhajtást áthúzunk a tűn levő 3 hurkon) a sor végén össszeöltjük az első pálcával.


3. sor: 4 láncszem magasításnak, 3 db kétráhajtásos pálca, amit csak félig hurkolunk le (2 ráhajtást veszünk a tűre, beszúrunk az előző sor 1. láncszemébe, 1 hurkot húzunk fel; 4 hurok van a tűn, amiből csak kettőt horgolunk le), a három félig lehorgolt pálcát egyszerre lehurkoljuk és lezárjuk a láncszemmel; leszúrunk a 3. láncszembe felhúzunk egy hurkot és a tűn lévőn áthúzzuk . Ezt ismételjük körben, és az első tövébe öltünk a sor végén. A szálat áthúzzuk , és a munka visszáján áthúzogatva eldolgozzuk. A közepébe sárga fonalból csillagalakban bibét varrunk.