2009. június 29., hétfő

Díjazott lettem újra!

Jucus ajándékozott meg egy újabb díjjal! Nagyon köszönöm, hogy rám gondolt. Annyira jól esik, amikor egy kedves blogtársam méltónak talál egy díjra.



Szeretném, ha a következő blogtársaim is szívesen elfogadnák tőlem.


Abile, Ircsi, Kata, Leda, Lonci, Mamis, Noémi.

A szabályok pedig a következők: Tedd ki a díjat a blogodra! Linkeld be azt, akitől kaptad! Nevezz meg legalább 7 blogot! Hagyj üzenetet a díjazottjaidnak!




2009. június 27., szombat

Ronda, de finom!


Ez a piros, szőrös , ízletes valami, vajon mi lehet?







És ez a ronda valami? ( Leginkább valami méretes hernyóhoz hasonlít.) Megkóstoltam, finom!
Mikor még egy kis faluban laktunk, gyakran ettem, ott még vannak ilyen fák.

Ugye milyen furcsaságok teremnek a sógornőmék kertjében. Ezeket tőle kaptuk.






2009. június 25., csütörtök

Asztalközép gyorsháromszögekből!







A háromszögek varrásának van egy gyors változata, ezzel készült ez a kis asztalközép, terítő. Ennek a blokknak a neve: örvény. Davina Thomas: 200 blokk foltvarráshoz című könyvében találtam. Onnan vettem az ötletet.
Három négyzet alakú részén azért kapott még egy kis kézi tűzést, a képen nem nagyon látszik, de azért ott van. :) A terítő hátlapozva van, így rögzítettem a két anyagot egymáshoz.
Kevés maradék anyagom volt, annak gazdaságos felhasználására törekedtem. Egy csepp, akarom mondani centi se menjen kárba. ( még egy kevés azért maradt) Abból is készül még valami apróság!






2009. június 24., szerda

Virág magamnak, csak úgy!




Ezt a virágot most én vettem csak úgy! Nincs se névnapom, se születésnapom. Egyszerűen csak megajándékoztam vele magam, mert szép. Nem volt még orchideám, legalábbis cserépben. Nem tudom, bírja-e majd a kiképzést nálam.
Van valakinek tapasztalata a tartásában? Mit kíván ez a szépség?






2009. június 23., kedd

Varrtam is, meg nem is!

A tanfolyamon ( már a 9-ik foglalkozás, már csak egy, és vége) a papírra varrással ismerkedtünk. Ez aztán igazán izgalmas dolog, papírra varrni még nem próbáltam, de mindig is érdekelt ez a technika. Sablont is kaptunk, amivel dolgoztunk, és egyet, hogy másolhassunk majd belőle. A kapott anyagokból ez készült.
A fotó még szegés előtt készült. Tegnap este még tettem alá vékony flízt, és vékony pamutvásznat. A szélét körbetűztem , majd ma este kézzel beszegem. Ezek a kis darabok, amik készülnek a tanfolyamon, jók lesznek mintának csak úgy, használati cél nélkül.







A varrást próbáltátok már cérna nélkül? Nem? Pedig ez a sablon sokszorosítás nagyszerű módja. A sablont rátűztem a többszörösen összehajtott, kissé megsárgult, elfekvő papírkészletes papíromra. A vonalakon szépen végigvarrogattam, tehát varrtam is meg nem is!!
Viszont lett néhány remek sablonom a következő papírra varráshoz.

2009. június 20., szombat

Gyerektakaró!

A tanfolyamos apróságok varrása mellett belekezdtem pár napja egy gyerektakaró elkészítésébe. Gondosan válogattam össze a hozzávalókat, mivel apróság használja majd. Az anyag szerencsés választás volt (patchwork mintás), a flíz középvastag, a hátlap pedig 100 %-os pamut, vékony lepedővászonból van. Nem paplant akartam készíteni, hanem pihe-puha könnyű takarót. Lassan haladtam vele, mert gondos munkát akartam végezni. A szabás, keretezés, rétegezés, steppelés, szegés. Minden napra jutott valami, mert csak estefelé tudtam hozzáülni. Mikor mindezek megvoltak kapott egy kis extra kézi tűzést, hogy valami igazán "silerikás" is legyen benne. (Tudniillik szeretem ezt a technikát, bár egy kicsit lassan halad.)


A kis szivecskék, és a betűkockák lettek körbetűzve. Olyan jó simogatni, ahogy kidomborodik a minta. Remélem kisgazdája is elégedett lesz majd vele.







2009. június 13., szombat

Virágos kedvem van!


Abile tisztelt meg ezzel a díjjal! Nagyon köszönöm, hogy a blogomat érdemesnek tartotta erre.
Amikor elindítottam az oldalt nem gondoltam arra, hogy ilyen sokan fogják olvasni. Itthonról, a szomszédos országokból, de a messzi távolból is. Mindenkinek nagyon köszönöm!!

Tovább kellene adnom a díjat öt embernek, akiket olvasok, és csodálom ügyességét, munkáit.
Nehéz választani, mert a kör már lassan bezárul. Ha valaki szeretné továbbadni, fogadja tőlem szívesen, és adja tovább !!
Még mindig keresem a júliusi Andornaktályai Foltvarró-tábor résztvevőit! Senki nem jön közületek?
Miközben én reggelente dolgozni indulok, hazérve a második műszak vár rám, utána varrogatok. Esténként a blogokat olvasva döbbentem rá, hogy a virágoskertben , és a teraszon nyílnak a virágaim. Rácsodálkoztam, mennyi szépség van körülöttem, én meg észre sem veszem.


Ezeket a virágokat a férjem csempészte bele a vázába. A rózsát még szombaton kaptam, a margarétát pedig hétfőn. Tudja, mivel vehet le a lábamról. Bár a múltkor egy kicsit rámordultam :), amikor egy csokor rózsát az ölembe nyomott. Nincsen rózsa tövis nélkül, bizony jól megszurkáltak a méretes tüskék.



Ezek a teraszon nyiladozó petúniák, és kertem virágai. Na megyek, és meglocsolom őket, mert megérdemlik!


Tanfolyamos hírek!

Annyira szalad az idő! Már a 8-ik foglalkozáson is túl vagyunk, de mennyi mindent tanulhatnánk még...
Ezt a katedrálbetétes tűpárnát készítettük tegnap. Láttam már ezt a technikát, de most készítettem először. Azért mégiscsak más, ha valaki mutatja és magyarázza. Erzsike segített tegnap bennünket. Én igazán szeretek szöszmötölni, kézzel varrni, de ez kifogott rajtunk, mert nem lett kész a foglalkozáson. Hazaérve, mivel a fiúk nem voltak itthon, egy kis rendrakás után nekiláttam.








Befejeztem a varrásokat, kerestem közben egy darabka szalagot. Befordítom, kifordítom, megtömködöm, bevarrom, és lám kész!! Hát ilyen lett a legújabb művem. Egyenlőre ezzel a technikával nemigen varrok ágytakarót! :)) Talán majd valami gyorstechnikával....

Lázasan készülök a tanfolyamos lányokkal a júliusi Andornaktályai foltvarró-táborra!
Anyagokat kellene gyűjteni, cipzárakat venni, mert az itthoni készlet nem elegendő. Még blokkot is kellene varrni, mert az a hátizsákhoz kell majd. Mennyi tennivaló!!

A tábor azt hiszem már teltházas, de az érdekelne, jön közületek valaki?
A kérdést kérem továbbadni, és kérnék a bejegyzéshez egy rövid választ, ha lehetne!! Köszönöm, köszönöm....




2009. június 8., hétfő

A harmadik testvér!

Kész lett a harmadik varrós doboz tűzése a hétvégére. Kézzel tűztem a nagyobb motívumok körül. Szeretem ezt a technikát, mert olyan szépen kiemelkednek a szendvicsből a levelek, virágok. Itt még az összevarrás előtt, hogy megmutassam a tűzést készen.



Ma pedig elővettem, és készre varrtam. Ilyen lett a harmadik testvér, a varrós-dobozok családjában. Maga a dobozvarrás nem nehéz, csak én szöszmötölök a tűzéssel. Remélem értékeli majd a megajándékozott, hogy mennyit öltögettem rajta.





2009. június 6., szombat

Tanfolyamról!

Régen írtam a tanfolyamon történtekről. Pedig sok mindent tanultunk ám azóta is.
A háromszögek gyorsvarrásos technikáját mutatták meg a lányok a tanfolyamon. Ha én ezt már ismertem volna, amikor a nagy takarót készítettem!! Legközelebb biztosan használni fogom a tanultakat.
Most a kapott anyagokból ezt készítettem, dupla forgós akármit. Na jó, ez egy mintadarab! A pénteki tanfolyamra csak éppenhogy kész lettem a házifeladattal, az alábéleléssel, és a szegéssel.



Tegnap neszeszert varrtunk, és egy "új" technikát ismertünk meg, a szeminolt. (igaz én már varrtam ilyet, de legalább gyakoroltam) Egy gyorsan elkészíthető neszeszert díszítettünk az elkészített blokkal. Természetesen kék anyagom is volt a varráshoz. :))



Hát ilyen lett a kisdrágám, kicsit..., kicsit..., de az enyém!!


Pakkot kaptam!

Egy nagyon kedves olvasóm keresett meg pár hete. Varráshoz szükséges kellékei vannak fölöslegben. Szívesen elcseréli foltvarrott dolgokra, de nagyon kedvező áron lehet tőle vásárolni is. Akinek ilyesmire van szüksége, felveheti vele a kapcsolatot hildiko74@gmail.com .

Ma reggel került végre az asztalra a pakkom. Két kedves közvetítő is segédkezett a csomag eljuttatásában. Az egyik Ildikó barátnője, a másik az én "virággal-ellátóm", a férjem.
Köszönet Nekik érte!!





A rendelt dolgokat Ildikó még meg is toldotta, és saját készítésű ajándékot is kaptam Tőle, egy szemüvegtokot. Biztosan olvasta, hogy pápaszemmel olvasok, és varrok. A számítógép, az esti varrás, na meg az "idő" is megtette már a hatását. Köszönöm Ildikó a csomagot, és az ajándékot!



2009. június 2., kedd

Egy esős hétvége termései!!

Már szombaton is lógott az eső lába, de a következő két napon szinte egész nap esett.

Egy hobby-újság ajándék gyöngyöcskéit kezdtem el fűzni. Még jó, hogy volt itthon gumidamilom 0,6-os, mert a csomagban lévő át se ment a gyöngyökön. De ajándék gyöngynek ne nézd a damilját!!

Csak egy szálra fűztem, de színenként. Úgy tűnik, mintha több különálló sor lenne. Kedves kis karkötő lett, majd ajándékba kapja valaki.


Készült két varrós dobozka is. Ezekkel most kísérletezgettem egy kicsit. A fazont már varrtam, de az anyagok most csábítottak valami másra is. Az első kézi tűzéssel készült. Tőlem már láthattatok ilyen tűzéssel neszesszert. A nagyobb virágok és levelek körvonalán varrok végig.

A másik készítését részletesebben megmutatom.





Szendvicset készítettem kb.42 cm x 42 cm-es, de lehet akár nagyobb is. Előlap és hátlap színre-színt fordítva, és alá flízt tettem. (Tettem közé még egy réteget, angint, hogy jobb tartása legyen. ) Körben talpszélességgel végiggépeltem, egy nyílást hagyva, ahol kifordítottam. A nyílást láthatatlan öltéssel bevarrtam.

Körben a színén ismét letűztem.



A belső oldalon grafitceruzával kanyarítottam néhány egyszerű vonalat.





A varrógép féltalpával, hogy lássam a vonalakat, végigvarrtam.



Félbehajtva, az alábbi helyeken kimértem 9-9 cm-t. A sarkokat összekötöttem, és levarrtam.





A másik irányba is behajtottam, és az előzőekhez hasonlóan itt is levarrtam.



Most már csak ki kell fordítani, és a gépi varrással megvagyunk. A belső fülecskéket összevarrjuk, egymással kettőt-kettőt. Ezek kis belső rekeszek lesznek. Ezekbe pakolhatjuk a cérnákat, mérőszalagot, kisollót kedvünk szerint.



Kozmetikai tárolónak is nagyon alkalmas, romantikus mintájú dobozka lett belőle.




Készül a harmadik doboz-testvérük is, csak azt kézzel tűzöm, és a mintája is más. Majd mutatom azt is, ha elkészültem vele.


Remélem a leírást nem magyaráztam túl, és segített annak, aki szeretné elkészíteni.