2009. április 26., vasárnap

Ökoszatyor a tanfolyam anyagával!

A tanfolyam első foglalkozásán nagymama-virágoskertje blokkot készítettünk. Bár én már csináltam ilyet jópárat, azért néhány fogást még én is tanultam. Szerkesztettünk mintasablont, amit sokszorosítottunk (7 db kell egy blokkhoz). Ferdepánt készítést is mutattak, ami költségkímélőbb, mint kész pántot venni a boltban. És az sem utolsó szempont, hogy ezt is magunk készíthetjük. Bizony hamar elrepült az a három óra, és házifeladatot is kaptunk. A szegést ferdepánttal már otthon kellett befejezni. A blokk egy szatyorra kerülne majd, hogy környezetkímélők is legyünk ( na meg én is természetvédelemben dolgozok), ezzel kiváltjuk azt a rengeteg műanyag zacskót, amit vásárlásnál használunk.


Ha a blokk egy szatyorra kerül, varrtam egyet anyagból. Milyen véletlen, hogy a blokknál is a kék anyagot választottam. A szatyor akkor nem is lehet másból, mint a "lelőhelyen" vett kék anyagból. Remek darab volt, 1 méter duplaszéles vadiúj anyagocska. Kiszabtam egy 100 x 45 cm-es darabot, és 100 x 10 cm-est a fülekhez. Az anyagot félbehajtottam, és a színén mindkét oldalon végiggépeltem. Kifordítottam és így is végiggépeltem. A füleket duplán behajtottam, és meggépeltem. Kettéhajtottam, majd félbevágtam, mivel két fül kell.
A táska száját kétszeresen behajtottam úgy, hogy a füleket a behajtásba, a táska belseje felé illesztetttem. A hajtás belső szélén végigvarrtam, majd a füleket kifelé hajtva erősítésképpen X alakban még levarrtam.A ferdepántból maradt kis anyagocskából készítettem még egy fület a gomboláshoz. A blokkot rátűztem a kész szatyor egyik oldalára, beillesztve a fülecskét, és a ferdepánt belső szélén belül végigvarrtam. Egy takaros kék gombot varrtam a fülecskével szembe, és kész az ökoszatyor.
Házifeladat elkészítve, hétfőn lehet menni a dolgozóba.
Az biztos, hogy készül még egy pár szatyor, mert a blokkból nekem van néhány előre megvarrt.

Tanfolyamtársaimnak lehet, hogy segítségére van a fenti leírás, de más is bátran készítsen ilyet magának, vagy ajándékba!8 megjegyzés:

Mamis írta...

Nagyon jó lett!Tetszik ez a kék összeállítás!
Én is varrtam már,kaptam már és nagyon szeretem!

leda írta...

Nekem is tetszik, de figyelj! Ugye a héten nem varrogatsz már mást?! Kedden szeretném az ajándékodat postázni... :))) (remélem, nem varrsz addig egy ugyanolyat:))

SILERIKA írta...

Köszönöm Mamis! Örülök, hogy tetszik, és hogy Neked is van, az nagyszerű!
Leda köszönöm Neked is!Nem nagyon lesz időm varrni, elég sűrű lesz a hetem. De akkor visszafogom magam, ha úgy gondolod. :) (vajon miben mesterkedsz?)

Abile írta...

Nagyon tetszik a virágod! Szuper jó lett a szatyor, köszi a részletes leírást!

SILERIKA írta...

Abile! Nagyon szívesen. :)

Jucus írta...

Hú de jó ez a leírás, köszönöm szépen én is! Nagyon csinos kis szatyrot készítettél, imádom a színeit, pont a kedvenc kékem!
Egyet nem tudok elképzelni, pedig már olyan sokat gondolkodtam rajta, hogy azokat a kis 6szögeket hogyan varrjátok ilyen szépen egymás mellé?

SILERIKA írta...

Jucus! Röviden vagy hosszabban is megírhatom, ha szeretnéd. :)

Jucus írta...

Tudod mit?:o)
Judit.Posch@gmail.com
Persze, ahogy időd engedi! Gondolom, ehhez kéne a tanfolyam?! Rég szemezek a foltvarrással, de még nem jutottam hozzá, mint ahogy annyi mindenhez nem!:o)