2009. július 10., péntek

A heti sütkérezéseim, avagy ez egy gasztroblog??

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy elhanyagoltam a háztartást, próbáltam a helyzetet megoldani.



A héten bizony úgy történt, hogy kifogytam a kenyérből. Mindig szokott a fagyasztóban tartalék lenni, hát most nem, csak zsömle volt, meg kalács. Persze a tábor miatt megfeledkeztem a pótlásról. Faluhelyen este már nem lehet boltba menni, kenyérért meg nem megyünk a hiperszuperbe csak úgy a városba. Van a lányomtól örökölt kenyérsütőmasinám, amit már többször is használtam. Először csak kíváncsiságból, majd dagasztásra is. Szerencsére még kidobott próbálkozásom nem volt, mindig sikerültek a sütések. Na akkor bele a belevalókat, és indíts. A hozzávalókat nem szoktam nagyon méricskélni, mert az eredeti mérőedények nem képezték az öröklés tárgyát.



Hozzávalók a fehér kenyérhez:

3 dl langyos víz, 3-4 evőkanál olivaolaj, (lágy margarin is jó) 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, teáskanál cukor, 2 teáskanál só, késhegynyi aszkorbinsav (ez el is maradhat, én sem tettem bele régebben). Mindez ilyen sorrendben a masinába. Lehet persze más is még, készült már köményes, krumplis változat is.

Na ilyen lett az eredmény, még melegen. Gusztusos, nem? Főleg, ha éhes az ember fia, lánya!





Langyosan fölvágtam, mert a kíváncsiság hajtott, hogy belül milyen lett.





Reggel már az egészet felvágtam, el is fogyott az utolsó morzsácskáig estére.

Tulajdonképpen miért is nem sütök én gyakrabban kenyeret? Ebbe legalább tudom, hogy mi van belesütve!




Marvika blogján láttam egy gyors tésztás ételt. Olyan gusztusos volt, hát kipróbáltam. Igaz, az ő receptje zöldséges, de én még felturbóztam egy kis baromfivirslivel. Dupla mennyiség már nem is fért csak két tálba, de legalább maradt másnapra is belőle. Köszönöm az ötletes receptet!







6 megjegyzés:

Abile írta...

Húúúú, azt hiszem én most nagyon-nagyon éhes vagyok... korgó gyomorral mehetek lefeküdni! :o))

leda írta...

Én is ... :(
(De tetszik, hogy más oldalról is megismerhettünk. Szeretnék majd én is ilyen jó feleség, anya lenni, aki szépen varr, finomakat süt, főz, ért a virágokhoz, hímez, köt, horgol... Ugye nem hagytam ki semmit? :))

Silerika írta...

Abile! Én is így jártam Nálad a múltkor a gasztrobejegyzésednél.:))Persze este olvassuk mások blogját, aztán mehetünk éhesen aludni...

Silerika írta...

Leda! Ha lenne "csőpostám", mindig küldenék valami finomságot! :))))
De aranyos vagy, de én sem vagyok tökéletes, csak próbálkozom. :)
Te már most is nagyon ügyes vagy, a többi meg jön majd idővel...Puszi

Bea írta...

Teljesen egyetértek veled kenyérsütés-ügyben. Én alig veszek bolti kenyeret, meg kakaóscsigát, meg ilyesmit. És nagyon parktikus több napos ünnepen is, amikor régen ettük a 3 napos kenyeret, most pedig finom, friss kifli és kenyér van. :)
Én kikísérleteztem a nagyobb kenyeret: 4 dl víz és 70 dkg liszt.
De a tálban lévő sem néz ki rosszul. ;)

Marvika írta...

Örülök, hogy kipróbáltad, sok variációt lehet belőle készíteni szerintem:)

Kenyeret én mindig itthon sütöm, csak akkor veszek ha valamiért nem tudtam sütni, ez kb havi egy kilót jelent, de már nem ízlik a bolti:)