2009. augusztus 10., hétfő

Spájzolok!

A hétvégéim most a befőzéssel telnek. Persze emiatt nem haladok a varrással úgy, ahogy szeretném!
Már 2-3 kg szomszédtól ajándékba kapott sárgabarackot képes vagyok elmenteni a spájzba. Enni annnyira nem szeretik a fiúk a gyümölcsöt, no de a palacsintába a sárgabarack dzsemet már igen. A paradicsom palánták ültetése az idén kissé túl lett méretezve. Jut belőle az asztalra, de a többit már elkezdtem befőzni.
Lám, itt az előző két hétvége termése. Sárgabarack dzsemek, paradicsom. Lehet, hogy furcsa, de én nem hosszúnyakú üvegekbe teszem a paradicsomot. Könnyebb ezeket a befőttesüvegeket tisztítani, és az sem baj, ha egy kicsit sűrűbbre főzzük a paradicsomot. Nem kell rázogatni majd, hogy kijöjjön az üvegből. Télen milyen jó lesz ezeket csak előkapni a polcról.


Ezek az üvegek már felcímkézve várnak a sorsukra.
Ti szoktatok címkét tenni a befőttes üvegekre?
Én a gyengébbek ( ha fiút küldök ki a kamrába), és a vaksik (én is az vagyok, ha nincs rajtam a szemüveg) kedvéért teszek rá, amin a tartalom és az eltevés ideje van. A polcokat átrendeztem, hátha van oda nem való üveg. Ilyenkor kicserélem a papírt a polcon, és átrendezgetem az előző évi üvegeket. Mindig maradt egy kevés, amit előre teszek, hogy legközelebb már azt használjam föl.






Ezek a körtécskék a vasárnapi munkám termései. Most szedtem ki őket a dunsztból. Szintén címkézve mehetnek a polcra a kamrába. Jól el is fáradtam a nagy munkában, úgyhogy pihenésképpen kivasalok, csak utána engedélyezem magamnak a varrást!! :))


4 megjegyzés:

rojalka írta...

Én szoktam tenni címkét.
A nagyim mindig tett a befőttjeire.
Úgy rémlik anyu is tehát nálunk családi hagyomány

Timici írta...

huh jó sokat dolgoztál:o)
én is teszek címkét az oldalára, ráírom a dátumot és hogy mi van benne:o) de nem cifrázom túl sima 3M ragasztó, ami jól írható alkoholos filccel;o)
varrás előtti vasalás miatt felnézek Rád, én inkább nekiülök hímezni, kötni, akármi még vasalás előtt, persze így sokszor felgyűlik mint most is, amit nem szeretek, de sajnos vasalni sem:(

mmama írta...

Üdvözöllek ! én is gyűjtögető típus vagyok .
Szerintem jól teszed hogy spejzolsz.
Én az első idei transzport beköltöztetése előtt kipakoltam mindent, tiszta papír a polcokra, leltár , hogy mi maradt tavalyról.
Aztán a berakott üres üvegeket újra kimostam, számba vettem a csavaros tetőket is.
Minden évben így kezdem ahogy azt láttam Anyutól, és a Nagyimtól.
Nem mindenre de szoktam tenni cimkét, és csinos kis "főkötőt" is
az üvegek tetejére.
Az idén az aszalványok is bekerültek már a szellős zacsikba.
De amig üres üveg van addig nincs nyugtom, és még van !
Sajnos a varrás és a kézimunka ilyenkor pihen.
De télen jó lesz előkapni az üvegbe zárt napsugarat.
További jó munkálkodást kívánok.

Silerika írta...

Köszönöm, hogy megosztottátok velem a fortélyaitokat! :)