2011. február 5., szombat

Túrós-batyu egy kis ötlettel!

Régebben szinte minden hétvégére sütöttem valami sütit, vagy kalácsot. Mostanában újra kedvet kaptam hozzá, mert a jó sütés titka nálam az ihlet, mert anélkül nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretném. Ez a túrós-batyu az egyik kedvenc. A kenyérsütőgép 1,5 órás programjával dagasztatom, és kelesztem, mert ezt is jól tudja a masina, és miért ne használjuk ki . A idő eltelte után csak deszkára borítom, formázom, és sütöm.
A furfang sajnos nem tőlem származik, de remek ötlet. A batyukat kiolajozott muffintepsi mélyedéseibe rakjuk. Így nem kelnek egymásba a batyuk sütéskor, és olyan kis formásak!!



Túrós-batyu:
A tészta: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor, 7,5 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő. (A gépbe először a tejet, az élesztőt, a cukrot teszem, utána a többi hozzávalót, hogy ne szárazon kezdje a keverést.)
A töltelék: 45-50 dkg tehéntúró, 6 evőkanál kristálycukor, a csomag vaniliáscukor, 1,5 kanál búzadara, reszelt citromhéj (szárított is jó), 1 egész tojás, 5 dkg mazsola.

A tésztát a géppel dagasztjuk, és kelesztjük. Deszkára borítjuk, kinyújtjuk. Négyzetekre vágjuk (22-24 db) , a tölteléket ráhalmozzuk. A négyzet sarkait összefogjuk, megcsavarjuk kicsit, és a kiolajozott muffinsütő mélyedéseibe tesszük. Tetejét olajjal megkenegetjük, és sütjük. Sülés után egy kicsit még hagyjuk a tepsiben, utána szedjük tányérra. Hintsük meg leheletnyi porcukorral, és nézzük ahogy fogy, és fogy....!!!


Kiegészítésképpen fotó a második adagról. A formázott sütik a tepsi mélyedéseiben leolajozva sorakoznak.



Sülés után egy kicsit még a tepsiben várakoznak, utána szedem ki a tányérra. Ott kapnak porcukor hintést! :o))






7 megjegyzés:

Ida13 írta...

Neked bevált a szárított citromhéj? Lehet, hogy rosszul, vagy nem jófajta ételben próbáltam, de nekem nem igazán jött be.
A túrósokat szeretem. Gyakorlatilag bármi jöhet. Ez is jöhetne. :):)

Csandi írta...

Jaj a nyálam csorog:) De megtaláltam nálad a tökéletes fogyókúra receptjét:
"Hintsük meg leheletnyi porcukorral, és nézzük ahogy fogy, és fogy....!!!"

Bebi írta...

Nyami...

Marcsi írta...

Ez nagyon fincsi és a maffintepsis trükk is tetszik!

Silerika írta...

Ida 13! Én kimondottan szeretem, ha van itthon szárított. A friss citrom nálam mindig kiszárad mire kellene. A túró elég nedves, és a citromhéj is felszív belőle.Száraz felhasználásra tényleg jobb a friss! :o)
Csandi! Na ugye, hogy túróssal is be lehet tartani a fogyókúrát, a szemünk egyetlen plusz kalóriát sem visz be a kis habtestünkbe!! :o))))
Bebi! :o)))
Marcsi!Örülök, hogy tetszik ez a trükk, próbáld ki! :o))

Abile írta...

Hát ez valami fantasztikusan néz ki! Hmmm.... de éhes lettem :o)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki!!!