Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a finom házi sütemény készítése is.
Néhány bevált recept alapján készült süteményt mutatok be. Gyűjtöm a jó recepteket, a füzetembe mindig beírom, hogy kitől származik. Így biztosan tudom , hogy melyik változat a sok közül.
Ezek a hétvégén készültek, gondoltam megosztom a receptet, hátha valaki kedvet kap, és elkészíti.
Sajtos rúd( Ágitól származó recept):
25 dkg liszt, 25 dkg Ráma margarin, 25 dkg túró, kiskanál só.
A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is). Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojássárgájával. Reszelt sajttal, köménymaggal megszórjuk, ujjnyi vastag rudakra vágjuk, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
30 dkg liszt, 10 dkg Ráma margarin, 5 dkg zsír, 3 dkg élesztő, pici cukor, kb. 2 dl tej.
A töltelékhez: baracklekvár, 3 tojásfehérje, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor.
A töltelékhez: baracklekvár, 3 tojásfehérje, 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor.
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi anyagot, és tejjel összegyúrjuk.
3 cipóba osztjuk, és tepsi hosszúságú keskeny csíkokra nyújtjuk. (kb. 25-30 cm) Megkenjük vékonyan baracklekvárral. A két szélét feltekerjük, mintha bejglit tekernénk, csak mindkét oldalon. Mind a három tésztát tepsibe rakjuk, közé alufólia csíkot teszünk, hogy sülés közben ne tapadjanak össze. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, 20 dkg darált diót, és 20 dkg cukrot adunk hozzá. A tészták közepére egyenletesen elosztjuk a habos masszát. Meleg sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt, csíkokra vágjuk, leheletnyi porcukorral meghintve tálaljuk.

Linzer karika:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg cukor, 1 csomag vaniliáscukor, fél citrom leve, 2 db tojás, 25 dkg Ráma margarin. Gyümölcsíz a töltéshez, és porcukor a szóráshoz.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliáscukrot, a tojásokat, a citrom levét. Belegyúrjuk a margarint. 1 órára a hűtőbe tesszük. Kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, cakkos szaggatóval kiszúrjuk (lehet szívecskés, amit én is szeretek) úgy, hogy a fele lyukas közepű legyen. Világosra sütjük. Lekvárral egy egész és egy lyukas közepűt összeragasztunk. Tetejét porcukorral szórjuk. Dobozba rakva, másnapra teljesen omlós, és puha lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése